Sunday, 17 May 2020

Asam Pedas Hijau


Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
1 ekor ikan besar (kerat 3) - sis guna ikan senangin 
1/4 cawan air asam jawa
3 cawan air
1/2 biji timun - belah dua dan buang bahagian tengah
2 kuntum bunga kantan - belah dua
Secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar:-
8 tangkai cili padi hijau/cili thai hijau
2 tangkai cili besar hijau
1/2 labu bawang besar
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 cm kunyit hidup muda - jangan guna yang kuning tua, nanti jadi kuning pulak kuahnya

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dengan api sederhana.
2. Masukkan air secukupnya untuk kuah dan biar mendidih.
3. Masukkan bungan kantan dan daun kesum. Biar sebentar.
4. Masukkan ikan dan timun, diikuti dengan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
5. Reneh kuah hingga semuanya cukup masak dan seimbangkan rasa. Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment