Sunday, 10 May 2020
Nasi Goreng Tom Yam
Sumber Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Bahan A:-
6 cawan nasi sejuk (diperoi)
100 gm udang (dibuang kulit)
100 gm sotong (dipotong kecil)
100 gm isi ayam (dihiris nipis)
100 gm lobak merah (dipotong dadu)
100 gm kubis bunga (dipotong kecil)
2 biji telur
3 tangkai daun ketumbar (diracik)
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar - Untuk Sos Tom Yam):-
10 tangkai cili kering
1 batang serai
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 sudu makan udang kering
Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan untuk sos tom yam sehingga wangi.
2. Masukkan isi ayam dan lobak merah. Kemudian kacau rata hingga masak.
3. Masukkan udang, sotong, kubis dan garam. Kemudian kacau rata.
4. Masukkan nasi dan kacau rata.
5. Pecahkan telur dan kacau rata dengan semua bahan.
6. Rasakan garam dan tutupkan api.
7. Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali lagi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment