Friday, 8 May 2020
Nasi Jagung
Sumber Resepi: C& P Kak Nor @ Secubit Garam
Bahan:-
4 cawan beras basmathi
6 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan jagung - jagung dalam tin atau 2 biji jagung fresh
1 biji tomato - didadukan kecik2
5 biji bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
2 helai daun pandan
2 sudu besar minyak sapi/marjerin
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 kelopak bunga lawang
Garam
Caranya:-
1. Basuh bersih beras dan rendam lebih kurang 1/2 jam. Toskan.
2. Panaskan minyak sapi/marjerin dalam peruk nasi dan masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang. Tumiskan sekejap dan masukkan bahan2 yang ditumbuk. Kacau hingga bangkit bau dan pecah minyak.
3. Masukkan daun pandan dan tomato. Kacau kejap dan masukkan beras.
4. Kacau lagi hingga sebati dan biarkan seketika barulah dimasukkan air dan garam.
5. Biarkan hingga mendidih barulah masukkan susu cair dan jagung. Kacau perlahan2 supaya semua sebati.
6. Alihkan periuk tadi ke dalam rice cooker dan masak hingga nasi masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment