Monday, 4 May 2020
Pau Sambal
Sumber Resepi: C&P Yatie @ Yatiememories
Bahan:-
3 cawan tepung gandum
3 camca besar gula halus
4 camca besar susu tepung
3 camca besar lemak sayur (shortening)
1/2 camca teh garam halus
2 1/2 camca teh instant yis (mauripan)
250 ml air suam
Bahan Inti:-
Sambal ikan bilis secukupnya
Hirisan timun
Caranya:-
1. Bancuh instant yis bersama 50 ml air suam dan 1 camca teh gula halus (dari resepi yang sama). Kacau rata dan ketepikan sekejap hingga bancuhan berbuih2. Sementara itu masukkan tepung, baki gula, susu tepung, lemak sayur dan garam ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
2. Tuang bancuhan yis dan gaul hingga sebati. Tuang baki air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan, tak perlu habiskan air jika doh telah ok.
3. Kemudian bahagi kepada bebola sama besar (sis timbang 20-21gm sebiji), bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, tekan dan biar leper sedikit. Perap 30-45 minit atau hingga kembang.
4. Goreng dalam minyak sederhaha panas hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian pau, angkat dan toskan. Biar sejuk, belah 2 dan sapu dengan sedikit sambal, letak sekeping hirisan timun.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment