Thursday, 30 April 2020

Tom Yam Putih Ala Thai


Sumber Resepi: Facebook/Ketuk-Ketuk Ramadan

Bahan:-
1/4 ekor ayam - dipotong kecil
3 ekor sotong - dipotong bulat
6 ekor udang besar
3 batang serai - dititik
2 ulas bawang putih - diketuk
1/2 biji bawang besar - dihiris
6 helai daun limau purut - dikoyakkan sedikit
1 cm lengkuas - dihiris
3 biji bawang holland - dibelah 4
5 biji cili api - dititik sedikit
1 biji tomato - dibelah 4
Carrot
Cendawan tiram 
Bunga kobis
Beberapa sudu perahan jus limau dari 4 biji limau nipis - mengikut selera masing2
Garam, gula dan serbuk perasa

Caranya:-
1. Masukkan 8 cawan air, ayam, bawang putih, bawang besar, bawang holland, serai, lengkuas dan cili api ke dalam periuk. Rebus semuanya sehingga mendidih. 
2. Cara sis buat beza sikit, sis tumiskan bawang putih, bawang besar, bawang holland, serai, lengkuas dan cili api. Kemudian masukkan ayam dan goreng layu. Kemudian masukkan air.
3. Setelah agak2 ayam masak (lebih kurang 5-7 minit), masukkan sotong, udang dan daun limau purut.
4. Selepas itu masukkan semua sayuran.
5. Setelah mendidih masukkan garam dan serbuk perasa.
6. Tutup api dan masukkan perahan limau.

No comments:

Post a Comment