Wednesday, 22 April 2020

Tulang Masak Lemak Cili Api Dengan Rebung



Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
1.2 kg tulang
1-2 cawan rebung jeruk, cuci dan toskan (resepi asal guna rebung madu)
3 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit  (x letak) 
1-2 keping asam gelugor (kalau size besar guna sekeping)
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam

Bahan Kisar:-
20 - 30 biji cili api (ikut tahap mana nak pedas)
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Caranya:-
1. Tulang dicuci dengan tepung gandum dan toskan. 
2. Ada dua cara, boleh rebus hingga empuk, atau masak terus dengan bahan2 kisar. 
3. Masukkan tulang ke dalam periuk bersama bahan kisar dan serai. Gaul rata dan masak hingga mendidih.
4. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih. Biar hingga daging lembut, tambah air jika perlu. 
5. Masukkan rebung.
6. Tambah asam gelugor dan tuang pati santan. Perasakan dengan garam.
7. Kacau dan biar mendidih dengan api kecil. 

No comments:

Post a Comment