Monday 27 April 2020

Mee Kari Mak


Bahan:-

Mee - dicelur
Ubi kentang - dipotong kecil-kecil
2 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
Halis - dihiris
Ayam - dipotong kecil
Fishcake & Fishball
1 paket kecil rempah kari ikan
1 keping asam keping
Santan
1 batang serai - diketuk

Bahan Kisar:-
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Halia
Cili kering

Bahan Hiasan:-
Sawi - dicelur
Tauge - dicelur
Telur rebus
Limau
Cili hidup
Bawang goreng

Caranya:-
1. Campur bahan kisar dengan rempah kari ikan.
2. Tumis bahan hiris bersama bahan kisar yang telah dicampur dengan rempah.
3. Bila garing, masukkan santan, ayam, fishball, fishcake, asam keping dan serai.
4. Biar hingga mendidih. Hidangkan kuah bersama mee dan bahan hiasan.

No comments:

Post a Comment