Thursday, 16 April 2020

Simple Buttercake


Sumber Resepi: Intagram @danishharraz #ResipiDanishHarraz


Bahan:-
1 cawan atau 1 buku butter (guna pure butter.. kalau guna unsalted butter tambah secubit garam dalam bahan kering)
1 1/4 cawan Gula Halus (Kalau suka manis boleh tambah)
5 biji Telur Gred B
2 cawan Tepung Naik Sendiri
1/4 cawan Fresh Milk
1 sudu teh Vanilla Extract

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 160°C. Sapu loyang  (size 8 atau 9 inci) dengan sedikit butter dan ditabur sedikit tepung (pastikan tepung lebihan dibuang keluar dari loyang) atau boleh guna parchment paper.
2. Pukul butter dgn gula halus hingga putih. Masuk kan telur sebiji demi sebiji (pastikan telur tersebut dah sebati baru masuk sebiji lagi dan seterusnya), pukul hingga creamy. Masukkan esen vanilla. 
3. Perlahankan mixer, masuk kan tepung sedikit demi sedikit mix rata tapi jangan overmix. Kemudian masuk kan fresh milk. Mix rata sebentar dan tutup mixer. 
4. Tuangkan kedalam loyang. Bakar selama 40-50 minit, terpulang pada jenis oven. 
5. Bila sudah cukup masa cucuk tengah2 cake utk pastikan cake masak sepenuhnya (tak melekat pada toothpick) Sejuk kan sebentar dan bolehlah dipotong.

(NOTA: Kalau takde tepung naik sendiri boleh cuba guna tepung biasa - 3/4 cawan tepung gandum + 1 suduteh baking powder + 1/4 suduteh garam)  

No comments:

Post a Comment