Saturday 18 April 2020

Cottage Pie







Sumber Resepi: 1, 2 Bakar

Bahan Untuk Lapisan Kentang Lenyek:-

10  biji kentang bersaiz kecil
3 sudu mentega
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa
1/4 cawan susu segar      







Bahan Untuk Inti:-

450 gm daging ayam cincang
1 @ 2 ulas bawang merah (dicincang)
5 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1 tin kecil tomato puri
1 cawan cendawan butang
Daun ketumbar
Garam secukup rasa










Cara Untuk Lapisan Kentang Lenyek:-
1. Kupas kulit kentang dan rebus kentang hingga empuk.
2. Sejukkan dan lenyek kentang bersama mentega, lada sulah dan garam.
3. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit semasa melenyek kentang.







Cara Untuk Inti:-
1. Cairkan mentega di dalam pan.
2. Masukkan bawang merah dan bawang putih, masak sehingga naik baunya.
3. Masukkan daging ayam cincang, masak seketika.
4. Kemudian masukkan tomato puri, sos cili, garam, daun ketumbar dan gaulkan sebati.
5. Masukkan cendawan butang, tomato dadu.
6. Selepas campuran inti masak, tuangkan di dalam bekas pembakar.
7. Kemudian, tuangkan atau paipkan kentang lenyek di atas inti daging ayam cincang.
8. Masukkan dalam ketuhar dengan suhu 180 C selama 30-40 minit.























No comments:

Post a Comment