Wednesday 29 April 2020

Nasi 3 Warna Dengan Ayam Masak Merah



Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Ayam Masak Merah

Bahan:-
1/2 ekor ayam - goreng dahulu
8 sudu cili kisar - lada dan bawang besar sekaligus
2 ulas bawang putih - racik/tumbuk
2 inci halia - tumbuk
5 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
4 sudu gula merah
Garam secukup rasa
1/4 cawan minyak masak

Caranya:-
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan cili kisar. Masukkah halia. Biarkan hingga tumisan naik minyak.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, gula merah dan garam secukup rasa (tak perlu banyak garam sebab ayam goreng tadi telah ada garam).
3. Masukkan ayam, balik-balikkan ayam biar mesra. Angkat dan hidang.

Nasi 3 Warna

Bahan:-
3 cawan beras basmathi - cuci  dan toskan
3 cawan air
1 labu bawang besar *
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
* kisar sekali
1 kiub ayam/stok ayam
Daun pandan
Garam 
Minyak
Pewarna hijau, merah dan kuning
Kismis (x da)

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan air dan kiub ayam. Biarkan mendidih.
3. Masukkan garam dan daun pandan.
4. Masukkan beras. Bila nasi hampir masak, buat 3 lubang menggunakan hujung sudu. Letakkan 3 warna merah, hijau dan kuning berasingan.
5. Biarkan nasi benar-benar masak. Gaulkan nasi tadi dengan kismis dan biar bercampur warna.

No comments:

Post a Comment