Tuesday, 21 April 2020
Ayam Goreng Halia
Sumber Resepi: Yatie's Kitchen Koleksi Resepi & Tips Masakan Episod 1
Bahan:-
1 ekor ayam segar (potong 14)
1 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kunyit
* Digaul sebati
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi hijau
5 biji cilli padi merah (boleh ditambah jika mahu pedas)
2 inci halia
1 sudu kecil Mushroom Seasoning
Caranya:-
1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga garing, kemudian toskan ayam tadi dan ketepikan
2. Hiris nipis bawang besar, bawang putih dan halia. Ketuk cili padi hijau dan cili padi merah.
3. Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili padi merah dan hijau serta halia sehingga kekuningan.
4. Masukkan garam atau mushroom seasoning.
5. Setelah tumisan garing masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sehingga sebati.
** Jangan ditambah air untuk kekalkan kegaringan ayam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment