Tuesday 28 April 2020

Ketam Belado



Sumber Resepi: Yatie's Kitchen Koleksi Resepi & Tips Masakan Episod 1

Bahan:-
4 ekor ketam segar (potong 2)
2 ulas bawang merah 
5 ulas bawang putih
10 biji cili padi merah
10 biji cili padi hijau
1 sudu kecil pes asam jawa
1 sudu kecil sos seafood/sos tiram
2 sudu besar sos plum
1 sudu besar sebuk kunyit (untuk menggoreng)
1 sudu kecil garam

Caranya:-
1. Lemurkan ketam dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
2. Tumis bahan-bahan kisar sampai garing, masukkan pes asam jawa, sos seafood atau sos tiram, sos plum, garam dan perasa. Masak dengan api sederhana, biar sampai cili garing.
3. Masukkan ketam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati.


No comments:

Post a Comment