Friday, 24 April 2020

Daging Sos Tiram



Sumber Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:-
500 gm daging batang pinang
1 sudu makan kicap pekat
4 sudu makan sos tiram
1 cawan air
1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
5 biji cendawan butang (dihiris nipis)
1 biji capsicum merah (dipotong kecil)
1 biji capsicum hijau (dipotong kecil)
3 sudu makan minyak (bagi menumis)
Garam secukup rasa (sekiranya perlu)

Bahan B (Bagi Menumis):-
5 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga lembut.
3. Masukkan cendawan butang, sos tiram, kicap pekat, lada hitam dan air.
4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan capsicum.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi ataupun roti.

No comments:

Post a Comment