Wednesday, 6 May 2020

Ketam Cili Padi Kasturi



Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
10-12 ekor ketam sederhana besar - cuci bersih dan kerat dua
3 biji limau kasturi - perah jusnya
3 batang serai - diketuk
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1/4 cawan minyak masak

Bahan Kisar:-
14 tangkai cili padi/cili thai
2-3 tangkai cili merah
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dengan api perlahan hingga pecah minyak.
2. Masukkan serai, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebentar.
3. Masukkan ketam dan gaul rata hingga bersalut. Tutup kuali sebentar.
4. Masak ketam hingga benar masak dan bahan bersalut pekat dengan ketam.
5. Akhir sekali masukkan perahan jus limau kasturi dan kacau rata sebentar. Seimbangkan rasa dan tutup api.

No comments:

Post a Comment