Saturday, 9 May 2020

Ikan Merah Masak Lemak



Sumber Resepi: 101 Resepi Dari Azie Kitchen

Bahan A:-
1 ekor ikan merah
500 gm santan pekat, dicampur dengan sedikit air untuk dijadikan santan cair
1 helai daun kunyit, dicarik
3 helai daun limau purut, dicarik
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Bahan B (DIkisar Halus):-
3 bji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
2 tangkai cili merah
10 biji cili padi

Caranya:-
1. Satukan ikan dan asam keping ke dalam periuk. Tuangkan air yang separas ikan. Biarkan sebentar. Toskan.
2. Satukan bahan B dan santan ke dalam kuali. Kacau rata.
3. Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Masak sehingga ikan menyerap perisa kuah.
4. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Kacau dan masak atas api perlahan sehingga mendidih.

Nota:-
* Boleh keluarkan ikan (jika khuatir ikan akan hancur) dan masukkan semula setelah kuahnya cantik dan sebelum tutup api.
* Setelah mendidih baru masukkan santan dan kacau rata. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.


No comments:

Post a Comment