Tuesday, 5 May 2020

Puding Sagu Gula Melaka



Sumber Resepi: Instagram @resepisedap

Bahan:-
2 cawan sagu - direndam 1/2 jam
4 cawan air - tambah air bila perlu
2 helai daun pandan
Pewarna pilihan

Caranya:-
1. Bersihkan sagu, masak dengan air mendidih sentiasa kacau hingga sagu kembang dan jernih dan tiada sagu putih.
2. Jirus dengan air paip, buang kanji. Tambah pewarna ikut suka dan biarkan sejuk.

Bahan Kuah:-
2 tin susu cair
Daun pandan

Caranya:-
Panaskan susu cair dan daun pandan, biarkan sebentar. Tutup api.
* Info: Atau jika guna santan masukkan sedikit garam dan daun pandan. Panaskan sebentar jika suka.

Bahan Air Gula Melaka:-
1 ketul gula melakaa - potong kecil
1/4 cawan gula merah
1 cawan air - tambahkan air jika terlalu pekat
2 helai daun pandan
Secubit garam

Caranya:-
Masak sampai pekat.




Campur sagu, air gula melaka, susu cair dan sejukkan sebelum dimakan.



No comments:

Post a Comment