Tuesday, 5 May 2020

Fruit Pastry Cake



Sumber Resepi: Intagram @danishharraz #ResipiDanishHarraz


Bahan:-
226 gm tepung naik sendiri
160 gm gula kastor
150 gm salted butter, dicairkan dan biarkan sedikit sejuk
3 biji telur gred A
100 ml buttermilk atau boleh juga guna sour cream 
1 sudu teh esen vanilla
Parutan lemon zest dari 1 biji lemon (pastikan parut kulit yang kuning sahaja, nanti pahit)
500 gm buah-buah fresh yang kurang berair atau jika guna yang dalam tin keringkan sedikit buah-buah itu sebelum digunakan, dihiris dan gaul dengan 2 sudu besar gula kastor.
Homemade buttermilk: 1 sudu besar lemon jus dituang ke dalam measuring cup. Tuang fresh milk hingga bancuhan cukup 100 ml, kacau rata. Biarkan 5-10 minit sebelum digunakan.

Caranya:-
1. Preheat oven pada suhu 160 'C. Gris baking tray size 9" dengan butter dan dialas dengan parchment paper. Jika guna bekas kecil kek akan jadi tebal tak cantik.
2. Dalam bekas, masukkan tepung naik sendiri, gula, melted butter, telur, lemon zest, buttermilk dan vanilla. 
3. Kaup balik menggunakan senduk kayu sehingga semua rata dan sebati, jangan overmix, nanti kek tak moist.
4. Kemudian tuangkan ke dalam baking tray. Ratakan permukaan adunan kek.
5. Akhir sekali, ambil buah yang telah dipotong dan gaul bersama gula halus dan terus susun semua buah tadi atas adunan tapi jangan ditekan nanti senang tenggelam.
6. Masukkan ke dalam oven dan dibakar selama 40 - 50 minit, bergantung pada oven atau hingga kek masak tapi jangan terlebih bakar nanti kek akan menjadi kering.
7. Sejukkan di atas cooling rak dan sprinkle dengan gula icing sebelum dihidangkan, jika suka.












No comments:

Post a Comment