Tuesday, 12 May 2020
Bubur Cha Cha Melaka (Sekoteng)
Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
1 paket sekoteng(seperti gambar di sebelah)
Air secukupnya untuk merebus bubur
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1/3 cawan gula
1 sudu besar sagu halus - dibasuh dan toskan 10 minit sebelum dimasak
Secubit garam
2 helai daun pandan - disimpul
Caranya:-
1. Masukkan air secukupnya dalam periuk dan biar mendidih. Masukkan sekoteng kering tadi dan rebus hingga lembut. Toskan.
2. Masukkan santan cair dalam periuk bersama gula. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan sekoteng tadi bersama daun pandan.
4. Kemudian masukkan sagu dan masak hingga sagu jernih.
5. Tuangkan pula pati santan, secubit garam dan kacau-kacau sebentar sehingga agak hendak mendidih saja. Tutup api sambil dikacau lagi. Sedia untuk dihidang.
** sis tambah sedikit corn cream nak bagi sedap lagi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment