Wednesday, 6 May 2020
Puding Cendol
Sumber Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Bahan:-
10 gm serbuk agar-agar (1 paket)
1 liter air (5 cawan)
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
2 cawan cendol
1 cawan gula merah (sis guna gula melaka)
Caranya:-
1. Masakkan serbuk agar-agar, gula dan air sehingga mendidih.
2. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
3. Panaskan 1/3 bahagian dan masukkan gula merah.
4. Kacau rata dan biarkan mendidih. Kemudian tapiskan.
5. Masukkan ke dalam acuan atau bekas dan biarkan sehingga hampir keras.
6. Panaskan 2/3 bahagian lagi dan masukkan susu cair dan cendol.
7. Kacau rata dan tuangkan perlahan-lahan dengan sudu atas adunan gula merah dan sejukkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment