Saturday 3 September 2016

Agar-Agar Santan

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
25g agar2 tali (dalam paket)
1150 ml air
2 paket santan serbuk + 750 ml air (dibancuh jadi santan pekat)
1 1/2 cawan gula pasir
1 biji kuning telur
2 helai daun pandan (disimpul)/perisa pandan
Beberapa titis pewarna hijau
1/2 sudu kecil garam

Caranya:-
1. Basuh agar2 dan jerangkan bersama air hingga mendidih.
2. Pastikan agar2 benar2 larut, masukkan gula, daun pandan dan pewarna hijau. Sederhanakan api dan masak lagi hingga gula larut.
3. Sementara itu kacau santan, garam dan telur hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk.
4. Kacau selalu santan dengan api sederhana hingga nampak santan berbintil2 (naik jadi lumut)
5. Tuangkan ke dalam loyang yang telaj dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan sebentar di luar barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment