Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
200 gm tepung gandum
140 ml susu cair/air (guna susu cair lagi sedap)
2 sudu besar butter/margerine
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
Minyak untuk menggoreng
Sambal ikan bilis
Timun
Caranya:-
1. Masukkan semua bahan kecuali butter/margerine. Gaul rata dan uli sekejap.
2. Masukkan butter/margerine dan uli lagi hingga tidak melekit di tangan.
3. Buat buat besar. Tutup dengan cling film, biarkan kembang hingga 2 kali Ganda (+- 40 minit).
4. Tumbuk2 doh. Bahagikan kepada 8. Buat bentuk bulat dan atur dalam dulang. Biarkan naik 2 x ganda.
5. Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana panas. Balik2kan. Bila kekuningan angkat dan sejukkan.
6. Belah 2 roti, jangan putih. Isikan sambal tumis ikan bilis dan timun yang dihiris nipis.
No comments:
Post a Comment