Sumber Resepi: C&P Kak Nor @ Secubit Garam
Bahan:-
2-3 sanggul (gulung) yee mee/mee siput
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake (cendawan kering) - rendam sehingga agak lembut dan potong 4 (x letak pun sbb x da stok)
Sawi - ni tambah sebab ganti cendawan
1 keping dada ayam - potong mengikut citarasa
3 biji cili kering - potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 inci halia - hiris nipis
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Beberapa titik minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
1 sudu cili mesin
Caranya:-
1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya. Kalau tambah cili mesin boleh masukkan masa ni dan masak hingga cili garing sedikit.
2. Masukkan ayam yang telah dipotong sehingga agak empuk.
3. Masukkan 2 cawan air.
4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
5. Masukkan cendawan serta sayur2 lain. Tunggu 2-3 minit.
6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau
7. Titikkan minyak bijan beberapa titik. Jangan banyak2.
8. Akhir sekali, masukkan yee mee, biarkan sebentar & hidangkan panas2.
Jika guna mee siput:
* panaskan air hingga mendidih dan celur mee siput
* jangan terlalu lama, nanti lembik dan toskan
* rendam sekejap dalam air sejuk biasa untuk mengelakkan mee tadi melekat antara satu sama lain.
* toskan
* hidang dalam pinggan dan curahkan kuah ke atas mee tadi.
No comments:
Post a Comment