Thursday 22 September 2016

Ayam Masak Bali (Resepi II)

Sumber Resepi: Facebook/Koleksi Resepi Masakan Ayam & Daging

Bahan:-
Ayam - lumur dengan kunyit dan garam
Segenggam cili kering*
5-6 biji bawang besar*
Seinci halia*
Sedikit belacan*
Satu labu bawang putih*
* kisar halus
6-8 batang serai dititik
8 pelepah daun kari - asingkan dari batang
3 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil garam
Kicap lebih kurang 5 kali titik

Caranya:-
1. Goreng ayam dalam 10-15 minit. Jangan garing sangat. Ketepikan.
2. Minyak menggoreng ayam tadi digunakan untuk goreng serai sehingga menjadi warna coklat2 kuning (keluar bay dan separa garing).
3. Masukkan daun kari. Kacau dan goreng. Jangan sampai hangus.
4. Masukkan bahan2 kisar dan biarkan garing.
5. Masukkan kicap, garam dan gula.
6. Masukkan ayam yang digoreng tadi. Kacau rata dan biarkan dalam 8-10 minit.

No comments:

Post a Comment