Tuesday 25 April 2017

Chicken Black Pepper

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
500 gm ayam, potong ikut suka
1 paket rempah black pepper "MAGGI", bancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar, hiris bulat
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang leek, dikerat2  (x da)
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2 (x da ganti dengan cili padi)
1 biji tomato, belah 6 (pun x da)
1/2 inci halia, hiris halus
1 camca besar kicap cair
1/2 cawan air

Caranya:-
1. Cuci ayam, toskan, gaul dengan sedikit garam dan 1/2 camca besar serbuk kunyit, gaul rata. Goreng ayam hingga masak, tetapi tidak garing. Angkat dan toskan.
2. Panaskan 2 camca besar minyak, tumis  bawang putih, halia, leek, cili hijau dan cili merah hingga layu. Tuang rempah black pepper dan gaul rata.
3. Masukkan kicap cair dan air. Masukkan ayam dan hirisan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat. Akhir sekali, masukkan tomato, kacau rata dan matikan api. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment