Thursday, 27 April 2017

Kuih Ketayap

Sumber Resepi: Buku Resepi Turun Temurun Rubiah Suparman

Bahan:-
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 cawan air pandan
Sedikit garam

Bahan Inti:-
1 biji kelapa muda warna putih je
Gula merah (tukar dengan 2 ketul kecil gula Melaka)
Daun pandan
Sedikit garam
Sedikit tepung gandum (ini tambah sendiri supaya inti melekat)

Caranya:-
1. Untuk membuat inti, masak gula merah/gula Melaka dengan sedikit air.
2. Setelah mendidih​ masukkan pandan, kelapa dan sedikit garam.
3. Tabur sedikit tepung gandum, masak hingga kering dan cukup rasa.
4. Untuk kulitnya, tepung gandum diayak dan kemudian masukkan air pandan, telur dan garam. Kacau hingga rata, kemudian ditapis.
5. Panaskan kuali dengan minyak disapu rata pada kuali. Buat dadar tipi 2 seperti menggoreng telur dadar.
6. Angkat, masukkan inti dan gulung.

No comments:

Post a Comment