Thursday 8 June 2017

Kek Pisang Lembab (Resepi II)

Sumber Resepi: C&P Kak Nor @  Secubit Garam

Bahan:-
250 gm tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
(* digaul rata dan diayak)
15 gm ovallate
150 gm gula halus
5 biji telur gred A
125 gm mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 gm minyak jagung
225 gm pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 175°C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan (kalau guna tin kek warna hitam, turunkan suhu jadi 160°C sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan bahulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
3. Masukkan tepung berselang-seli dengan mentega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar selama 55-60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dan masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment