Saturday, 1 July 2017

Mihun Siam Cili Padi

Sumber Resepi: Facebook/Resepi Sedap

Bahan:-
300 gm mihun ~ direndam lebih kurang 1/2 - 1 jam
2 labu bawang besar ~ dikisar
4 ulas bawang putih ~ dikisar
15 batang cili padi ~ dikisar (kalau nak lebih pedas sila tambah cili padi)
3 sudu makan udang kering (rendam sebentar) ~ dikisar
15 ekor udang sederhana besar ~ dibuang misai dan ekornya, cuci bersih dan toskan (Cik Na buang kulit semua dan campur sikit sotong)
1 batang lobak merah ~ dihiris batang mancis (x letak)
1 sudu makan serbuk ayam atau kiub pati ayam
3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan gula (kalau siapa yg suka, Cik Na x letak)
Garam secukup rasa
1 - 1/2 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar, bawang, cili padi, udang kering hingga agak garing dan berbau wangi masukkan air , bahan2 perasa, biarkan mendidih sebentar.
2. Bila mendidih, masukkan lobak merah serta batang sawi,masukkan bihun dan balikkan hingga rata, rasakan kesesuaian  garam kalau kurang tambah, masukkan sawi, balik-balikkan hingga mihun agak kering dan boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment