Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
4 biji telur gred A
100 gm gula halus
1/2 camca teh ovallate
120 gm tepung protein rendah (Che Mat guna tepung gandum)*
1/2 camca teh baking powder*
(* digaul rata dan ayak)
85 gm mentega, dicairkan dan biar sejuk
120 gm pisang embun#
1/4 camca teh soda bicarbonat#
Secubit garam#
(# dilecek hingga hancur)
Caranya:-
1. Putar gula halus dengan ovallate hingga rata. Masukkan kesemua telur dan putar hingga kembang dan pekat. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
2. Masukkan pisang lecek, putar lagi dan akhir sekali masukkan mentega cair dan gaul rata menggunakan spatula.
3. Isikan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180°C selama 25 minit atau hingga masak. Biar kek sejuk dan hias ikut kreativiti masing2. Jika menggunakan loaf tin atau tin bulat, panjangkan masa membakar 20 - 25 minit lagi atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment