Tuesday 4 July 2017

Chocolate Congo Bars

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
280 gm tepung gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko

Satukan bahan di atas dan ayak

250 butter ~ di cairkan
300 gm gula caster ~ Cik Na ikut Kak Ita guna gula perang
3 biji telur​ B/2 biji telur​ A
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan chocolate chip
1/2 cawan cranberries ~ x letak
Coklat cadbury sebagai topping hiasan jika suka

Caranya:-
1. Pukul telur dan gula caster dengan whisk aje hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan gaul rata
Masukkan bahan yang di ayak dan kaup balik sempurna.
3. Masukkan butter cair dan kaup balik
Akhir sekali masukkan choc chip dan cranberries dan gaul rata.
4. Sediakan loyang 10 x 10 ( kek sedikit tinggi ) kalau nak nipis sikit guna loyang 12 x12 inc.
5. Sapukan sedikit butter pada loyang dan alas loyang dengan baking paper.
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan.
7. Hiaskan atasnya dengan coklat cadbury jika suka.
8. Bakar dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal pada suhu 170 C
bakar selama 30 minit atau sehingga ia masak sempurna.
9.Tunggu sejuk baru di potong kepada kepingan.

No comments:

Post a Comment