Monday 3 July 2017

Ikan Sambal Kantan

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
1 ekor ikan sebelah saiz sederhana (Cik Na guna ikan tenggiri, ikan bawal pun ok)
1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh lada hitam serbuk
Sedikit garam
1 biji limau nipis, perah jusnya
2 camca besar sos cili (x letak)
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca teh besar sos ikan (nampla) (x letak jugak)
1 camca besar gula
1 biji tomato, dicincang (x da)
1 kuntum bunga kantan, dihiris halus (untuk ditabur)
Garam secukup rasa

Bahan A (tumbuk halus):-
1 kuntum bunga kantan, dihiris
1 batang serai, hiris halus
1 biji bawang besar, potong kecil
3 biji cili merah (Cik Na tambah 5 biji cili padi thai)
3 ulas bawang putih
1 hirisan nipis halia
1/2 inci belacan, dibakar

Caranya:-
1. Ikan disiang, cuci bersih dan kelar2 sedikit. Perap bersama serbuk kunyit, lada hitam serbuk dan sedikit garam selama 5 minit, kemudian goreng hingga​ garing. Angkat, toskan dan letak dlm pinggan sesuai.
2. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harm,masukkan tomato dan kacau hingga tomato layu , tambah sos cili, cili kisar dan gula. Masak hingga garing dan terbit minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa, tambah jus limau nipis dan gaul rata. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tuang sambal tadi atas ikan goreng, ratakan dan tabur hirisan bunga kantan.

No comments:

Post a Comment