Monday, 17 July 2017

Lempeng Pisang (Resepi II)

Sumber Resepi: Buku Resepi Kuih Muih Melayu Rubiah Suparman

Bahan:-
4 biji pisang berangan
1 ketul gula Melaka
1/2 biji kelapa parut
Sedikit tepung
Secubit garam

Caranya:-
1. Gula Melaka diracik halus.
2. Sementara itu, lenyek pisang dan gaulkan sekali bersama gula Melaka.
3. Masukkan tepung dan garam secukup rasa. Masukkan kelapa parut dan gaul sama rata.
4. Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak. Bancuhan tadi diletak atas kuali. Apabila kekuningan terbalikkan dan bila sudah masak angkat.
5. Jika inginkan bau wangi, bungkus di dalam daun pisang kemudian letak atas kuali leper dengan api yang sederhana. Balik-balikkan agar lempeng masak serata.

No comments:

Post a Comment