Thursday, 13 July 2017

Mee Kung Fu

Sumber Resepi: Facebook/Buku Resepi

Bahan A:-
500 gm mee kuning
5 biji telur (dipukul)

Bahan B:-
100 gm udang (buang kulit)
150 gm ayam (dihiris)
1 biji fish cake (potong nipis)
3 ulas bawang putih (dicincang)
100 gm brokoli (dipotong - x letak x da)
100 gm bunga kubis (dipotong)
100 gm lobak merah (potong kecil dan panjang)
5 tangkai baby corn (x letak)
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar tepung jagung]
1 cawan air] dibancuh
1cawan air rebusan ayam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar lada sulah
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit (satu portion untuk 1 pinggan) hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan lobak merah.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kubis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

No comments:

Post a Comment