Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis
Bahan:-
4 keping ikan merah - gaul dgn kunyit dan garam, digoreng keemasan
2 batang serai diketuk
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Dikisar:-
10 biji cili padi (boleh kurangkan kalau x nak pedas sangat)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 cm kunyit hidup
Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar bersama serai hingga naik bau.
2. Tuangkan santan, air, asam keping dan garam secukup rasa. Kacau sekata Dan biar kuah naik minyak.
3. Masukkan ikan, ratakan dan biarkan kuah mendidih. Cik Na keringkan x berkuah.
*** Ikan masak ala jawa ni rasanya lebih kurang sama dengan lemak cili padi. Cuma cara penyediaannya yg agak sedikit berbeza kerana lauk ni ditumis dahulu. Manakala masak lemak cili api tidak ditumis atau pun dimasak menggunakan kaedah merebus.
No comments:
Post a Comment