Tuesday, 18 July 2017

Daging Kunyit Berkobis

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
250 gm daging batang pinang, hiris nipis dan toskan
1/2 inci halia muda*
3 ulas bawang putih*
2 inci kunyit hidup*
(*ditumbuk halus)
1/2 camca teh garam
Secubit gula
1 biji bawang besar, dihiris
1 biji cili merah, hiris serong
1/4 biji kobis bulat
1/3 cawan air

Caranya:-
1. Daging digaul dengan bahan tumbuk halus hingga rata. Perap sekurang2nya 2 jam dalam peti sejuk. Kobis dihiris kasar, cuci dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar hingga layu, masukkan daging tadi dan masak hingga daging berubah warna. Tuang air dan masak hingga daging lembut.
3. Tambah sayur kobis dan cili merah hiris, kacau rata dan biar hingga kobis lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam, kacau rata, angkat dan hidangkan panas bersama nasi.

No comments:

Post a Comment