Sunday, 2 July 2017

Mee Hailam (Resepi IV)

Sumber Resepi: Facebook/Resepi Sheila Rusly

Bahan:-
600 gm mee kuning
100 gm isi ayam - hiris nipis
100 gm udang
250 gm sawi hijau - potong kecil
100 gm bunga kubis - hiris (x letak)
100 gm kubis - hiris
1 biji cili merah - mayang
1 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air (boleh lebihkan)
4 ulas bawang putih - ketuk

Bahan Hiasan:-
3 batang daun sup - potong pendek
3 batang daun bawang - potong pendek
1 biji cili merah - hiris
Garam jika perlu

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam dan air. Biarkan sehingga lembut. Bila ayam sudah masak, masukkan udang. Kacau hingga rata.
2. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning. Kacau hingga rata. Masukkan bahan sayuran lain. Kacau hingga rata.
3. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup, daun bawang Dan cili merah. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment