Tuesday, 18 July 2017

Sambal Daging Berserai

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
400 gm daging, hiris, cuci dan toskan*
1 inci halia, hiris nipis*
3 ulas bawang putih, dititik*
(* direbus empuk)
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa

Caranya:-
1. Daging ditoskan, asingkan 1/2 cawan stok air rebusan tadi. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih dan serai, tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan cili sos. Tumis hingga cili garing.
2. Masukkan daging dan gaul rata. Tuang jus asam jawa dan biar mendidih hingga pekat dan sedikit kering. Masukkan bawang besar, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai.

No comments:

Post a Comment