Sumber Resepi: Majalah Jelita
Bahan:-
450 gm daging batang pinang
2 camca besar mentega
2 camca besar minyak
4 ulas bawang putih, dicincang halus
4 biji tomato, dibuang biji dan didadu 1/2 cm
1 biji bawang besar, didadu 1/2 cm
Bahan Perap:-
2 camca besar minyak
2 camca besar sos tiram
1 camca besar sos tomato
2 camca teh kicap pekat
1/2 camca teh soda bikarbonat
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukupnya
Caranya:-
1. Potong daging nipis dan memanjang.
2. Perap daging bersama bahan perap 30 minit.
3. Panaskan mentega, goreng daging dan bahan perapnya menggunakan api besar sehingga masak.
4. Angkat dan letak dalam pinggan.
5. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan tomato dan bawang, kacau sehingga layu.
6. Masukkan daging goreng, gaul rata. Hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment