Sumber Resepi: Azie @ Azie Kitchen
Bahan:-
1 pek mihun - rendam air panas & today
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar ikan bilis - tumbuk kasar
Ayam potong kecil
3 biji telur
1 batang carrot - potong kecil
1 ikat sawi - potong kecil
1 biji tomato - belah 6
Sos tomato
Kicap
Garam
Hiasan (x letak) :-
Bawang goreng
Daun bawang
Tomato hiris
Cili merah - hiris
Caranya:-
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dikisar serta cili kisar sehingga betul2 garing, masak dan keluar minyak.
2. Masukkan ayam dan dikacau kacau sehingga masak. Masukkan sedikit air untuk masakkan ayam. Masukkan ikan bilis.
3. Masukkan carrot dan terus dimasak seketika hingga agak lembut sebelum dimasukkan batang sawi.
4. Masukkan sos tomato dan kicap dan terus digoreng sehingga air kering dan keluar minyak.
5. Ketepikan perencah di tepi kuali dan tuang telur. Kacau kacau telur dan cepat cepat masukkan mihun supaya ianya bersalut dengan telur.
6. Masukkan daun sawi dan tomato yang dibelah. Tuangkan lagi kicap dan sos jika mahu.
7. Akhir sekali masukkan garam, jika belum masin. Kacau mihun rata rata.
8. Apabila mihun masak dan bergoreng (keluar minyak), bolehlah diangkat dan dihidangkan.
9. Tabur bawang goreng, daun bawang dan hirisan tomato serta cili merah.
Nota: Mihun mestilah digoreng sehingga keluar minyak supaya ianya tidak terasa seperti mihun rebus.
No comments:
Post a Comment