Sumber Resepi: Buku 400 Resepi Terbaik Chef Wan
Bahan:-
200 gm udang, dibersihkan dan dikupas kulit. Simpan kulit untuk dibuat stok (Cik Na tukar daging batang pinang)
180 ml air
4 sudu besar minyak sayuran
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos tomato
200 gm dada ayam atau paha (x letak)
200 gm daun sawi
500 gm mee kuning
100 gm tauge
1 keping tauhu, digoreng dan dihiris nipis
1 biji tomato, dibelah 4
4 biji limau kasturi, dibelah 2
125 gm bawang Goreng
2 batang daun bawang, dihiris
Garam secukup rasa
Caranya:-
1. Untuk membuat stok udang, didihkan kulit udang di dalam air selama 30 minit. Tutup api dan tapis stok udang itu.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik bau. Masukkan kicap pekat, kicap cair, sos tiram dan sos tomato.
3. Kacaukan bersama udang (daging) dan daging ayam. Biarkan selama beberapa minit.
4. Masukkan daun sawi dan mee. Perasakan dengan garam. Kacau mee dengan segera. Kemudian masukkan stok udang, tauge, tauhu dan tomato.
5. Masakkan selama 2 minit dan hiaskan bersama limau, bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment