Friday 14 August 2015

Ikan Sambal Bermayonis

Resepi: Facebook/Kongsi Resepi

Bahan:-
5-6 ekor ikan kembong atau lain2 jenis ikan (dibersihkan dan digoreng seperti biasa hingga 3/4 masak)
1 labu bawang besar (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
3 sudu besar cili giling
Sedikit belacan bakar (dikisar)
2 sudu makan mayonis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
Garam secukup rasa
1 labu bawang besar (dihirs bulat dan digoreng)

Caranya:-
1. Tumis bahan2 kisar sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
3. Masukkan mayonis, sos tiram dan kicap manis. Kacau sebati. Boleh masukkan sedikit air jika perlu.
4. Masukkan ikan goreng tadi dan gaul2kan hingga bersalut dengan sambal. Perasakan dengan garam.
5. Setelah masak angkat dan hiaskan dengan bawang yang sudah digoreng tadi.

No comments:

Post a Comment