Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempandan
Bahan:-
250 gm mentega
230 gm gula halus
4 biji telur gred A (berat lebih kurang 60 gm setiap biji)
80 gm parutan keju cheddar
280 gm tepung gandum*
1 camca teh baking powder* (disatukan dan diayak)
100 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga permukaan kertas minyak dengan mentega. Ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gula hancur. Pada speed sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis. Gaul rata.
3. Masukkan keju dan esen vanilla dan putar hingga semua sebati. Tuang ke dalam tin dan bakar 40 - 45 minit. Sejukkan 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment