Sunday 7 August 2016

Cheddar Cheese Muffin

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan A:-
175 gm tepung gandum*
2 camca teh baking powder*
50 gm parutan keju cheddar

Bahan B:-
50 gm mentega, dicairkan
2 biji telur gred A
120 ml susu segar
2 camca teh gula halus
1 ulas bawang putih, cincang halus (x letak pun)

Bahan C:-
Sedikit parutan keju cheddar
Sedikit gula aising

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 180 C. Sediakan 12 muffin cup atau alas muffin pan dengan paper cup yang sesuai. Ketepikan.
2. Satukan bahan2 A dalam satu bekas, gaul rata. Ketepikan.
3. Satukan semua bahan2 B dan kacau dengan whisk hingga sebati. Tuang ke dalam bahan2 A tadi dan gaul hingga rata.
4. Sudukan 3/4 penuh dalam bekas yang disiapkan tadi. Tabur dengan parutan keju cheddar dan bakar 20-25 minit. Sejukkan atas jaringan. Bila betul2 sejukkan, ayakkan dengan gula aising dan hidangkan untuk minum petang.

No comments:

Post a Comment