Wednesday, 10 August 2016

Garlic Rolls

Sumber Resepi: C&P Yatie @ Sinar Kehidupanku

Bahan Untuk Garlic Rolls:-
3 cawan tepung gandum/tepung roti
1 cawan air suam
1 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2 sudu besar olive oil

Caranya:-
1. Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik.
3. Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40-45 minit.
4. Doh akan naik sekali ganda.
5. Sementara menunggu doh naik sediakan garlic spread.
6. Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk2 doh dan uli sekejap.
7. Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian, seelok2nya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
8. Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inci tebal berbentuk empat segi memanjang.
9. Sapukan 1 sudu garlic spread di atasnya dan gulung.
10. Buat kaedah yang sama pada doh yang seterusnya.
11. Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan
12. Kita akan mendapat 8 potongan doh.
13. Susun doh dalam tray yang telah disapu dengan butter hingga habis.
14. Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
15. Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki garlic bread di doh tadi.
16. Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
17. Bakar doh dalam oven pada suhu 170-180C selama 20-25 minit.

Panduan:-
Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah dimasak dengan sempurna ~ Chef Wan

Garlic Spread:-
50 gm butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
Sedikit lada hitam kisar

1. Gaulkan semua bahan
2. Siap digunakan

No comments:

Post a Comment