Bahan:-
500 gm daging batang pinang
1 1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
7 biji bawang merah, dihiris halus
3 biji bawang putih, dihiris halus
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 biji cili merah, dihiris serong (Cik Na tukar cili padi)
1 batang leek, dikerat2, 1 inci panjang (resepi asal tak x tapi Che Mat tambah tp Cik Na x letak sebab x da)
Caranya:-
1. Hiris daging nipis2, cuci dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Perap sekurang2nya 20 minit.
2. Masak daging atas api perlahan hingga air daging kering dan daging empuk, tambah sedikit air jika perlu. Kemudian tuang minyak masak dalam daging tadi (anggaran 3 camca besar) dan goreng hingga daging sedikit garing.
3. Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan leek. Goreng hingga lembut. Akhir sekali masukkan bawang besar dan hirisan cili merah/cili padi. Gaul rata dan goreng hingga semua garing. Angkat dan hidangkan panas.
No comments:
Post a Comment