Sumber Resepi: Instagram @roziesangdewi
Bahan:-
Ayam
Serai - dititik
Bawang besar - dikisar
Lengkuas - dititik
Cili api - dikisar
Kunyit - dikisar
Kerisik
Santan cair & santan pekat
Daun kunyit
Caranya:-
1. Semua bahan dimasukkan terus dalam periuk, ayam, santan cair sikit (supaya ayam senang nak masak cepat, nanti baru letak santan pekat), cili api dan kunyit yang ditumbuk/dikisar, sedikit bawang besar yang ditumbuk/dikisar (bawang ni bagi sedap saja, sikit aje, tak perlu banyak), serai yang dititik dan sedikit hirisan lengkuas yg dititik. Masak atas dapur.
2. Bila dah menggelegak, masukkan santan pekat, masukkan garam. Bila hampir nak masak, masukkan daun kunyit. Kalau ada kerisik di rumah, masukkan sedikit saja sebagai penambah kelazatan. Kalau tak nak masukkan pun resipi ni dah sedap dah.
3. Kalau nak masukkan kentang, kena masukkan sama dgn ayam mula2 tadi, biar kentang lembut seiring ayam pun masak elok. Masak lemak ni jangan ditumis seeloknya, ayam pun dah menghasilkan minyak.
No comments:
Post a Comment