Friday, 5 June 2015

Karipap

Bahan:-
1 kg tepung gandum
2 sudu marjerin }
12 sudu minyak } dicairkan
Air sejuk - ikut lembut
Garam

Caranya:-
1. Masukkan tepung gandum dan garam dalam bekas. Buat lubang tengah2 timbunan tepung.
2. Tuangkan bahan yg dicairkan ke dalam tepung. Gaulkan sehingga bancuhan tepung menjadi seperti serbuk roti.
3. Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga mencapai tahap kelembutan yang sesuai. Doh menjadi lembut dan tidak melekat pada tangan.
4. Masukkan dalam plastik dan simpan dalam peti ais sekejap.
5. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canai di atas papan pencanai yang ditaburkan sedikit tepung. Tekan dengan acuan atau dengan gelas.
6. Masukkan inti yang telah disejukkan. Tekan tekan di bahagian tepi sebelum dikelim.
7. Goreng di dalam minyak yang banyak hingga tenggelam dengan api perlahan. Sentiasa di balik2kan dengan perlahan.

*resepi inti boleh refer entry karipap pusing.

No comments:

Post a Comment