Monday 22 June 2015

Roti Sardin Bersalut Bread Crumbs

Resepi: Azlita Masam Manis

Bahan Untuk Sardin:-

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1/2 inc halia

1 batang cili merah

Kesemua bahan di atas di blend

1 tin sardin - dibuang tulang dan dilecek

1 st serbuk lada hitam

1 sb cili sos

Garam & gula secukup rasa

Caranya:-

1. Tumis bahan yang diblend hingga garing dan harum. 

2. Kemudian masukkan sardin, serbuk lada hitam, cili sos, garam dan gula secukup rasa.

3. Kacau rata biarkan sedikit kering. Kemudian tapis supaya asing minyaknya

Cik Na tukar inti ikut resepi yang biasa mak Cik Na buat dulu.

Bahan:-

1 ulas bawang merah - potong dadu

1 biji cili merah - buang biji & potong dadu

1 tin sardin - buang tulang & dilecek

Garam

2 biji limau - perah airnya

Caranya:-

1. Tumis bawang besar dan cili merah.

2. Masukkan sardin dan garam. Kacau rata sehingga kering.

3. Tutup api dan perahkan limau.

Bahan Untuk Menggoreng Roti:

2 biji telur + sedikit garam dan pukul

Roti secukupnya

Bread crumbs

1 sk tepung gandum + sedikit air (sebagai gam)

Caranya:-

1. Roti dibuang tepi kemudian dirol leper.

2. Masukkan inti sardin di dalamnya, letakkan bancuhan tepung di tepi roti dan tekan tepinya dengan garfu.

3. Celupkan roti dlm telur kemudian golekkan atas bread crumbs dan goreng.


No comments:

Post a Comment