Saturday 11 July 2015

Badak Berendam

Resepi: Chef Hanieliza
Sumber : Buku 1 Hari 1 Resepi

Bahan:-
2 cawan tepung pulut
1 cawan air tapisan pandan (8 helai daun pandan)
2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa) (Cik Na guna santan kotak)
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
2 helai daun pandan (disimpul)
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Bancuh tepung pulut bersama air daun pandan sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Masak kelapa parut bersama gula merah, gula pasir,air dan daun pandan sehingga pekat bagi menjadikan inti.
3. Bentukkan doh menjadi bulat dan isikan inti di dalamnya.
4. Letakkan doh berinti di dalam loyang dan tuangkan santan pekar yang digaulkan garam.
5. Kukuskan selama 30 minit ataupun sehingga masak.

No comments:

Post a Comment