Tuesday, 7 July 2015

Roti Jala (Resepi II)

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
(3-4 orang)
3 cawan tepung gandum
2 1/2 camb minyak masak
1 camt garam
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
2 1/2 cawan air/santan/susu segar
* Adunan nampak pekat so Cik Na ikut macam kak ummi jadi 3 1/2 cawan (2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan air)

Caranya:-
1. Blendkan semua bahan hingga sebati. (Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus2 maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asalkan tidak melekat)
2. Lepas jalan di atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
3. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah.

No comments:

Post a Comment