Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula halus
11 gm (1 paket) yis mauripan
2 sudu besar air suam
3/4 cawan susu cair (boleh tukar fresh milk)
1 biji telur
3 sudu besar marjerin (suhu bilik)
1/2 sudu kecil garam
1 titik esen vanilla (x letak)
1 titik esen ros (x letak jugak)
1 1/4 sudu tej pelembut bio bostan (boleh juga tukar dgn bread softner)
Caranya:-
1. Larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), pindahkan ke dalam susu dan ratakan. Biarkan 2 minit.
2. Pindahkan larutan susu-yis ke dalam mangkuk dan masukkan gula, telur, marjerin, garam dan pelembut bio bostan.
3. Campur sehingga sebati dengan memukul atau gunakan mixer elektrik.
4. Masukkan separuh tepung dan gaulkan sekurang2nya tiga puluh saat. Tambah lagi tepung baki dan uli sehingga rata (10 minit). Taburkan sedikit tepung jika perlu untuk memudahkan ulian.
5. Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 30 minit (atau apabila ulian doh sudah berganda)
6. Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit)
7. Terap doh menjadi lapisan kurang sedikit dari setengah inci. Tabur sedikit tepung untuk memudahkan pengendalian doh.
8. Gunakan pencetak doh atau ciptaan sendiri untuk menebuk doh tadi. Sapu hanya sedikit minyak pada bekas untuk mengelakkan doh melekat.
9. Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
10. Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja
No comments:
Post a Comment